Covid-19 skickade en hälsosam 40-årig man till livshotande kataton, säger läkare

2021-07-03

En mans möte med covid-19 ledde sannolikt till att han upplevde livshotande katatoni som raderade dagar av hans minne, enligt läkare i Sverige. Även om mannen kunde återhämta sig utan allvarlig hjärnskada tack vare snabb behandling, varnar läkarna att mannens fall kan lyfta fram en aldrig tidigare sett form av neurologiska komplikationer kopplade till ett autoimmunt tillstånd orsakat av coronavirus.

Den 40-åriga människans ansträngande fall beskrivs i en rapport som släpptes denna vecka på i den hög ansedda tidskriften American Journal of Psychiatry. Fallet anseddes vara så pass pedagogiskt att tidskriften har kopplat den till inläsningsfrågor och CME-poäng för läkares fortbildning.

Enligt rapporten anlände den tidigare friska mannen upprörd, grimaserande och med feber och upprepade tal och rörelser. På grund av sitt bisarra, oorganiserade och samarbetsvilliga beteende antogs han ofrivilligt för vård. Några timmar efter intagningen blev han stum medan kroppstemperaturen ökade till över 102 grader Fahrenheit. Han började också ha ofrivilliga muskelsammandragningar som lämnade hans kropp och armar styva, liksom hjärt- och cirkulationsproblem. Snart bestämde läkare att lugna och intubera honom.

Även om läkarna inte visste exakt vad som pågick, misstänkte de att mannens immunsystem var inblandad och påverkade hjärnan negativt, troligtvis på grund av en sen autoimmunreaktion efter hans senaste infektion från coronavirus som orsakar covid-19. Tjugotvå dagar före hans sjukhusvistelse började han uppleva de klassiska andningssymtom som är associerade med covid-19, även om hans sjukdom inte var allvarlig, och en vecka efter det testade han positivt för viruset.

På grundval av denna diagnos bestämde de sig för att behandla honom med steroider och filtrera bort hans blodplasma, som innehåller immunceller och antikroppar - en behandlingsplan som är avsedd för att lugna hans immunsystem. Sex dagar efter hans sjukhusvistelse började mannen visa dramatisk förbättring och kunde hålla sig medveten och kommunikativ. Men han hade helt förlorat sitt minne under de senaste dagarna. Under de kommande veckorna återhämtade han sig långsamt, även om han fortfarande upplevde visuella hallucinationer och andra kognitiva problem under den här tiden.

Symtomen som han fick på sjukhuset, avslutar Cunningham och hennes team, var manifestationen av malign kataton. Denna form av kataton kan vara livshotande, eftersom den autonoma dysregleringen kan leda till uppehåll av kroppens automatiska funktioner, som att andas och pumpa blod. Misstanken om autoimmunitet fick sedan stöd i forskningslabbet där man kunde visualisera autoantikroppar som binder hjärnvävnad ifrån patienten. Det finns ett stort behov av att utveckla och integrera dessa tester för kliniskt bruk och vi saknar även andra verktyg för att säkert identifera dessa fall på andra sätt, säger Janet Cunningham

Utan den tidiga behandlingen som mannen fick med immunoterapi, tillägger Janet Cunningham, är det möjligt att han kan ha dött eller fått allvarlig neurologisk skada. Lyckligtvis visade senare tester att han inte hade några tecken på stora strukturell hjärnskador.