Ny barnbok: Hur funkar hjärnan?

2019-09-24

Här får du veta mer om hur hjärnan funkar. Du får lära dig om nervceller och om hur de pratar med varandra när vi tänker eller lär oss något. Du får följa med till några av hjärnans delar och se vad de är till för. Kanske det viktigaste av allt är att du får reda på att hjärnan mår bra av att användas mycket och att den blir bättre ju mer du använder den.

Författaren till boken är Klas Kullander, professor vid Institutionen för Neurovetenskap, Uppsala Universitet, där han forskar och undervisar om hjärnan och nervceller. Den här boken blev till för att kunna förklara för mindre barn vad hjärnan är och hur den fungerar.

- Under arbetet med boken, berättar Klas, så insåg jag att det finns viktiga budskap till barn om just barnhjärnan. Utan att vilja moralisera om att det är bra att gå i skolan och lära sig om världen så vill jag få barn att vilja använda sin hjärna. Det kanske kan vara jobbigt att gå på lektioner eller lära sig åka snowboard. Men jag hoppas att det kan hjälpa barn att då veta att deras hjärnor är extra bra på att lära sig saker och att hjärnan blir bättre och bättre ju mer de håller på.

Barns hjärnor befinner sig under flera utvecklingsstadier i s.k. kritiska perioder. Under en kritisk period bildas och formas nervkretsar baserat på de erfarenheter vi gör. Då är barns hjärnor extra mottagliga för intryck, och det är till och med så, att om man missar att lära sig något under en kritisk period, så är det mycket svårare att lära sig detta över huvud taget. Boken kan med sina färgglada illustrationer även inspirera och motivera föräldrar och andra vuxna att hjälpa barn att träna på färdigheter så de inte missar viktiga perioder för inlärande.

Illustratör Kalicharan Patra och författaren Klas Kullander vid bokreleasen på Läskusen den 24 september.

Klas Kullander, Professor i neurovetenskap, Uppsala universitet
Mobilnummer: 0708467524, E-mail: klas.kullander@neuro.uu.se
För recensionsexemplar, kontakta Klas
https://www.neuro.uu.se/forskning/forskningsgrupper/klas-kullander/hur-funkar-hjarnan-ny-barnbok/